Owoce Tajlandii – przewodnik

Jadąc do Tajlandii (o czym więcej w osobnym wpisie), nie mogłem się doczekać spróbowania nowych, nieznanych mi potraw i owoców. Nie rozczarowałem się, już na pierwszych bazarach znalazłem sporo owoców, których nie potrafiłem rozpoznać. Tajlandzkie nazwy nie ułatwiały tego, a tylko czasem owoce były opisane po angielsku. Ponieważ lubię wiedzieć co jem, postanowiłem zrobić małe rozpoznanie. Poniżej przedstawiam mały przewodnik po owocach tropikalnych owocach, które możecie znaleźć w Tajlandii. Większość z nich miałem przyjemność skosztować, co i Wam polecam ;) Kolejność dla ułatwienia jest alfabetyczna.

Ananas

Ananasa każdy oczywiście zna. W Tajlandii znajdziemy ananasy z miejscowych upraw (które wyglądają zresztą bardzo ciekawie). Są różne odmiany ananasa, różniące się barwą skórki. Ananasy są popularnym owocem do kupienia na ulicach, w estetycznej „rzeźbionej”, lub krojonej formie.

Uprawa ananasów w Tajlandii

Uprawa ananasów w Tajlandii

Arbuz

Znane nam arbuzy znajdziemy również w Tajlandii. Występują w wersji z czerwonym lub żółtym miąższem. Są popularnym składnikiem szejków owocowych.

Arbuzy w wersji ozdobnej

Arbuzy w wersji ozdobnej

Banan

Kto nie jadł banana, spytacie. Ale nie każdy wie, że jest to owoc mający setki odmian, z których w Tajlandii znajdziemy ok. 20. Oprócz tych znanych w Polsce, są też krótsze i mniejsze (znane czasem jako „baby bananas”), o nieco bardziej intensywnym smaku, oraz zupełnie dla mnie smakiem nie różniące się. Bananowce są rośliną często uprawianą, czy też rosnącą w przydomowych ogródkach, jest to więc bardzo popularny owoc. Banany kupimy świeże, grillowane w liściu bananowca, czy dostępne jako składnik potraw.

Banany w Bangkoku

Banany w Bangkoku

 

Czapetka malajska / Rose Apple

To owoc, którego polska nazwa nie zapada w pamięć. Angielska nazwa „Rose Apple” (jabłko różane) wydaje się bardziej działać na wyobraźnię. Owoc w kształcie gruszki, w smaku i konsystencji ma w sobie coś z rabarbaru. Soczysty, niezbyt słodki. Jest dosyć popularny, chociaż nie przekonał mnie do siebie.

Rose Apple

Rose Apple

Durian

Legendarny Durian, owoc przez wielu uważany za najsmaczniejszy owoc świata. Kontrowersyjny ze względu na swój zapach. O ile mi jego aromat nie przeszkadzał, w szerszej opinii uchodzi za cuchnący, przypominający ser pleśniowy. Z tego powodu nie wszędzie jest mile widziany, nie można go zabrać do samolotu, do komunikacji miejskiej, do niektórych miejsc publicznych. W budowie podobny do kasztana, pod kolczastą skorupką znajdują się duże cząstki. W konsystencji przypomina rozgotowanego banana, w smaku trudny do określenia. Trzeba go spróbować :) Je się łyżeczką bądź widelcem. Łatwo dostępny na każdym rogu, sprzedawany w całości lub w kawałkach. Polecam nie zabierać do pokoju, tylko zjeść na ulicy ;)

Durian

Durian

Dżakfrut

Owoce podobne do Duriana, bardzo duże, jest to największy owoc świata rosnący na drzewie. Ma soczysty miąższ o intensywnym zapachu.

Dżakfrut

Dżakfrut

Granat

Granaty są pysznymi owocami, dostępnymi również w Polsce. W Tajlandii również są spotykane, chociaż nie wiem czy są z miejscowych upraw. Mają kwaśno-słodki, cierpki smak i wiele walorów odżywczych. Granaty, które widziałem w Tajlandii były raczej niewielkie w porównaniu do tych, które można znaleźć w Turcji czy na Bałkanach.

Granaty

Granaty

Gujawa

Kupiłem gujawę, tak jak w pozostałych wypadkach nie wiedząc co kupuję. Sprzedawczyni nazywała ją mniej więcej „ło – ła”, chociaż w tajlandzkim nazywa się „farang”. Obrana ze skórki ma ładny, zielony kolor, głębiej staje się biały. Je się zupełnie jak jabłko, chociaż w smaku przypomina gruszkę. Soczysty, dosyć twardy owoc. Występuje też w czerwonej wersji.

Gujawa

Gujawa

Jabłko cukrowe

Mimo łuskowatego wyglądu, jabłko cukrowe jest miękkie. W smaku słodkie, o kremowej konsystencji. Zjada się cały miąższ, poza pestkami. W porównaniu do innych owoców był dosyć drogi.

Jabłko cukrowe

Jabłko cukrowe

Kokos

Kokosy w Tajlandii znajdziecie na każdym rogu i w niejednym straganie. Sprzedawane na świeżo, schłodzone i ze słomką, gotowe do wypicia zawartego w nich mleczka. Tajlandzkie kokosy rosną gdzie popadnie, to popularne drzewo można bez trudu znaleźć w środku miasta. Są gładkie i zielone. Przy sprzedaży odłupuje się nożem część orzecha, robiąc z niego „wieczko” i dodaje się słomkę, z którą możemy ruszać dalej pijąc zimny napój.

Kokosy

Kokosy

Liczi

Kolejny owoc, który dostaniemy też w Polsce. W Tajlandii nie jest szczególnie popularny, ale można go od czasu do czasu spotkać. Twardą skorupkę zgniatamy aby pękła, następnie obieramy jak jajko na twardo, aby znaleźć słodki miąższ o konsystencji podobnej do winogrona. Pestkę wyrzucamy ;)

Liczi

Liczi

Longan

Chyba najpopularniejszy owoc wśród Tajlandczyków. W smaku i budowie podobny do Liczi. Tak samo się go je. Rośnie w kiściach jak winogrono, a wygląda jak małe ziemniaczki. Czasem ma wyczuwalny „rzodkiewkowy” posmak.

Longan

Longan

Mango

Najczęściej spotykany i najpopularniejszy owoc Tajlandii. Pyszny. Znajdziemy jego kilkanaście odmian, niektóre dostępne jedynie w Tajlandii. Kupimy świeże, w całości, krojone, w formie szejka, na każdym dosłownie kroku.

Owoce Mango

Owoce Mango

Mangostan

Mój ulubiony owoc Tajlandii. Podobieństwo nazwy nie jest chyba przypadkowe, ponieważ mangostan przypomina w smaku mango. Jest słodki i soczysty, lekko cierpki. Jemy go rozgniatając miękką skorupkę, aby wydobyć ze środka pyszne białe cząstki w kształcie czosnku.

Mangostan

Mangostan

Marakuja / Pasiflora / Passion Fruit

Słodko-kwaśny owoc o galaretowatym miąższu. Najczęściej spotykany na bazarach lub jako składnik szejków owocowych.

Marakuja / Passion Fruit

Marakuja / Passion Fruit

 

Pitaja / Smoczy Owoc / Dragon Fruit

Jeden z najładniejszych owoców dostępnych w Tajlandii. Z zewnątrz fantazyjny, po obraniu przypomina najbardziej kiwi, zarówno konsystencją jak i smakiem. Najlepiej jeść łyżeszką. Niestety w smaku jest o wiele bardziej wodnisty, przez co ma niezbyt wyrazisty smak. Zdecydowania jest to owoc, który lepiej wygląda niż smakuje. Występuje w odmianie z białym lub z purpurowym miąższem.

Pitaja czyli Smoczy Owoc

Pitaja czyli Smoczy Owoc

Pomelo

Ostatnio znane już dobrze w Polsce, pochodzi z sąsiadującej z Tajlandią Malezji. Owoc bardzo popularny, w wielu miejscach łatwo kupimy owoce, często większe niż te znane z marketów w Polsce. Owoc przypomina grejpfruta, jest jednak mniej soczysty i z mniejszą goryczką. W Tajlandii często kupimy już obrany, czasem z dodatkiem cukru i chilli.

Pomelo czyli Pomarańcza olbrzymia

Pomelo czyli Pomarańcza olbrzymia

 

Przepękla indochińska / Gac Fruit

Kolejny świetnie wyglądający owoc ;) Przypisywane są mu liczne właściwości lecznicze. Do kupienia w postaci owocu lub soku, najczęściej na bazarach. Czerwony, słodki, mocno barwiący miąższ stosuje się w medycynie i kuchni (np. z ryżem).

Gac fruit

Gac fruit

 

Rambutan

Owoc pokrewny do Liczi i Longana, ale ładniej się prezentujący, obdarzony dodatkowym „owłosieniem” ;) Uchodzi za bardzo smaczny, chociaż wg mnie w smaku mniej intensywny od Liczi czy Longana.

Rambutan

Rambutan

Salak

Salak występuje w twardej, kłującej skórce. Może być bardziej okrągły, lub jak w naszym przypadku, podłużny. Po jej zgnieceniu i obraniu znajduje się w nim owoc z dużą, niejadalną pestką. Cierpki, kwaśno-słodkawy w smaku. Bardzo lepki. Jeden z moich ulubionych.

Salak

Salak

Tamarynd

Słodko-kwaśny owoc, może być jedzony świeży, gotowany, jako składnik sosów i potraw.

Tamarynd

Tamarynd

Winogrona

Będąc w Tajlandii nie kupowałem winogron, myśląc że są importowane. Okazuje się jednak, że są uprawiane również w tym gorącym klimacie. Używane również do produkcji miejscowego wina.

Winogrona

Winogrona

 

Znacie jeszcze jakieś tajlandzkie owoce nie opisane przeze mnie? Napiszcie proszę w komentarzu :)


Odpowiedź do artykułu “Owoce Tajlandii – przewodnik

  1. Gosia

    Przepysznie te owoce wyglądają!
    Odnosnie mango…. kiedy w Tajlandii jest sezon na nie? Czy tez dostepne sa caly rok?
    Odnosnie mangostanu to same pytanie…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>